Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? - 5 Doğal Tedavi

Bel ağrısı şikayeti en sık rastlanan ağrılardan birisidir. Bu konuda 30 binden fazla kişinin katıldığı bir araştırmanın sonucunu size belirtmek isteriz. Amerika Ulusal Sağlık Araştırması'nın verisi ile yaptığı çalışmada Amerika'da tüm yaş gruplarında en yaygın ağrı %26,4 ile bel ağrısı olarak tespit edilmiştir. Bu sebeple bel ağrısına ne iyi gelir? Nasıl geçer? gibi konuları araştıran kişi sayısı oldukça fazla.

Bel ağrısı sadece fiziksel bir problem değildir; aynı zamanda bireyin yaşamını; sosyal, psikolojik ve ekonomik yönlerini de etkiler. Bel ağrısına ne iyi gelir? Bu konuda en iyi ve doğal tedavileri arıyorsanız, aşağıda en iyi 5 doğal yöntemini bulabilirsiniz.

Bu yöntemlere geçmeden önce konunun ne kadar ciddi olduğunu gösteren diğer gerçeklere göz atalım:

  • Küresel Hastalık Yükü 2010'a göre, bel ağrısı dünya çapında engelliliğin önde gelen nedenidir.
  • Sırt ağrısı, doktor muayenehanesine yapılan ziyaretlerin önde gelen nedenlerinden biridir ve yalnızca üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ikinci sıradadır.
  • Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık %25'i son üç ayda en az 1 gün süren bel ağrısı yaşadığını bildirmektedir.
  • Nüfusun %80 kadarı yaşamları boyunca en az bir kez bel ağrısı atağı yaşayacaktır.
  • Bel ağrısı vakalarının çoğu kendi kendini sınırlar, akut veya subakut sürelere sahiptir, ancak bel ağrısı hastalarının yaklaşık %10'unda kronik ağrı gelişir.
  • 2006 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde bel ağrısına atfedilen toplam maliyetin 100 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu.

bel ağrısı hakkında info grafik

Neden bu kadar çok kişinin bel ağrısı çektiğini merak ediyor olabilirsiniz ve cevap biraz karmaşık. Bel bölgesi, kemikler, eklemler, diskler, bağlar, sinirler ve kaslar gibi hassas bileşenlerden oluşan karmaşık bir yapıdır. Bu yapılardan herhangi birinin dejenerasyonu veya hasar görmesi ağrıya neden olabilir.

Bel Ağrısının Nedenleri

Bazı kişiler spor yaparken ya da bir kaza geçirdiğinde belini incitebilir fakat bir başka kesim ise; yataktan kalkmak veya ayakkabılarını bağlamak gibi basit, günlük bir harekette belini incitir. Ek olarak, kötü duruş, obezite, artrit ve psikolojik stres gibi diğer faktörler de bel ağrısına neden olabilir veya bunları komplike hale getirebilir.

Bel ağrısı şikayetlerinin büyük bir çoğunluğu mekanik bir sebepten kaynaklanır. Yani belinizin etrafındaki kas, kemik, bağ, diskler ve diğer yumuşak dokulardan. Fakat bazen iç organ hastalıkları, tümörler, enfeksiyonlar ve doğuştan gelen bazı durumlar da bel ağrısına sebep olabilir. Bu sebeple bel ağrınızın hangi sebepten kaynaklandığını öğrenmek için mutlaka bir doktor muayenesine gitmenizi tavsiye ederiz.

Bel ağrısına sebep olan en önemli nedenlerden biri de bel fıtığı veya bombeleşmiş bir disk olabilir. Fıtıklaşan veya bombeleşen disk (bulging durumu) sinir kanalını daraltabilir ve sinire olan bası ağrı yaşamanıza sebep olabilir.

Ağrı kesicileri unutun!

Bu yazımızda "bel ağrısına ne iyi gelir?" konusundan bahsederken ağrı kesici ilaçlara yer vermeyeceğiz. Sizin için en doğal ve en etkili 5 yöntemi derledik.

Hadi dalalım…

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

1. Duruşunuzu Düzeltin

bel-ağrısına-ne-iyi-gelir-duruş

Bel ağrısını nasıl hafifleteceğinizi öğrenmek istiyorsanız , duruşunuza dikkat ederek başlayın. Omurganızı sağlıklı ve güçlü tutmak için doğru duruş şarttır. Duruş tam olarak nedir ve neden bu kadar önemli diye düşünebilirsiniz.

Duruştan kastımızda sadece ayakta duruş, oturma pozisyonunuz değil. Bir şey kaldırma veya indirme vb. gibi görevleri yerine getirirken vücudunuzu tutma şeklinizi ifade eder. Doğru duruş, omurganızdaki omurların düzgün hizalanmasını sağlar ve vücudunuzun doğal omurga eğriliklerinin korunmasına yardımcı olur. :

– Servikal eğri (boynunuzun içe doğru eğrisi)
– Torasik eğri (üst sırtınızın dışa doğru eğrisi)
– Lomber eğri (belinizin içe doğru eğrisi)

Hemşireler üzerinde yapılan bir araştırmada doğru duruş eğitimi sonrası kronik ağrıların önemli ölçüde ve kalıcı olarak azaldığı gözlemlenmiştir.

Doğru Duruş İçin 3 İpucu:

 

bel ağrısına ne iyi gelir postür

1. Ayakta dururken

Başınızı vücudunuzla aynı hizada tutarken omuzlarınız geride olacak şekilde dik durun. Ayaklarınız yaklaşık omuz genişliğinde olmalı ve ağırlığınızın çoğu ayak parmaklarınızın üzerinde olmalıdır. Karnınızı sıkın ve kollarınızın vücudunuzun yanında doğal olarak sarkmasına izin verin. Uzun süre ayakta duruyorsanız, ağırlığınızı periyodik olarak ayak parmaklarınızdan topuklarınıza ve bir ayağınızdan diğerine aktarın.

2. Otururken

Ayaklarınız yere düz basacak ve uyluklarınız yere paralel olacak şekilde oturun. Bacak bacak üstüne atmaktan kaçının ve dizlerinizin arkası ile sandalyenizin önü arasında hafif bir boşluk bırakmaya çalışın. Sandalyeniz destekleyici değilse, belinizin kıvrımına küçük bir rulo havlu veya yastık yerleştirin. Omuzlarınız gevşemiş olmalı ve üst sırtınız ve boynunuz düz olmalı ve çeneniz hafifçe içe dönük olmalıdır.

3. Kaldırırken

Ayaklarınız omuz genişliğinde açık ve bir ayağınız diğerinin biraz önünde olacak şekilde başlayın. Kalçaları ve dizleri bükerken, dümdüz ileriye bakarak, sırtınızı düz, göğsünüzü dışarıda ve omuzlarınızı geride tutarak iyi bir duruş sağlarken öğeyi almak için çömelin. Kalçalarınızı ve dizlerinizi düzeltirken öğeyi yavaşça kaldırın. Sırtınızı düz tutmayı ve bükülmekten kaçınmayı unutmayın. Sırtınızı değil, ayaklarınızı hareket ettirerek yön değiştirin. öğeyi vücudunuza mümkün olduğunca yakın tutarak yaralanma riskini en aza indirin. Eşyayı yere koymak için dizleriniz ve kalçalarınızla çömelin.

2. Medikal Masaj

bel ağrısına ne iyi gelir medikal masaj

Masaj, önemli yan etkileri veya riskleri olmayan güvenli bir tedavi seçeneğidir. Bel ağrısına ne iyi gelir şeklinde arama yaptığınızda karşınıza çıkan sonuçlar arasında en sık olanıdır. Yani, en popüler tedavi yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

Diğer yandan litaratür taraması yaptığımızda masajın tek başına yeterli bir yöntem olmadığını ve ağrılarınızı kısa süreli olarak hafiflettiğini bildirmek isteriz. Yine de doğal bir yöntem olması sebebiyle bu listede yer vermek istedik.

Medikal Masaj Teknikleri:

1. Derin Doku Masajı – bu teknik, kaslar ve tendonlar dahil olmak üzere vücudun daha derin katmanlarına baskı uygulayarak vücudun ağrılı bölgelerine hitap eden yavaş ve kasıtlı vuruşlar kullanmayı içerir. Bu masaj türü, kronik bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

2. Miyofasyal Gevşeme – bu teknik, muayenede bulunan Miyofasyal bağ dokusu kısıtlamalarına hafif ve sürekli bir basınç uygulanmasını ve spesifik germe ile birleştirilmesini içerir. Bu tekniğin amacı ağrının giderilmesi ve hareketin yeniden sağlanmasıdır.

Sitemiz üzerinden medikal masaj hizmeti veren fizyoterapistleri bulabileceğinizi unutmayın.

3. Manuel Terapi

manuel terapi hizmeti

Bel ağrısına ne iyi gelir? Omurga manipülasyonu çeşitli sağlık uzmanları tarafından, çoğunlukla kiropraktörler tarafından uygulanır, ancak fizyoterapistler, osteopatlar, naturopatlar ve hatta bazı tıp doktorları da bu terapiyi uygular.

Genellikle "manuel terapi" olarak adlandırılan spinal manipülasyon, omurga eklemlerine kontrollü kuvvetler uygulayan eller veya yardımcı cihazlar ile gerçekleştirilir. Omurga manipülasyonu, omurga eklemlerinin hem mobilizasyonunu hem de manipülasyonunu içerir. Mobilizasyon, omurganın normal hareketlerindeki hareketlerini ifade eder. Terapist eklemi harekete geçirmek için yavaş, pasif hareketler kullanır. Terapist, artan bir hareket aralığına geçmeden önce başlangıçta küçük bir aralıkta çalışır. Manipülasyon ise pasif hareket açıklığında veya sonuna yakın ani bir kuvvetin uygulanmasını içerir. Pek çok insan, spinal manipülasyon ile bir "çıt" veya "kütleme" sesi duyar. Spinal manipülasyonun amacı ağrıyı hafifletmek ve fonksiyonu iyileştirmektir.

Bu konuda yapılan başka bir araştırmada manuel terapi diğer alternatif tedaviler ile benzer sonuçları içerse de süreç olarak çok daha kısa sürede sonuç verdiğini göstermiştir.

Manuel terapi hizmeti veren fizyoterapistlere bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

4. Kuvvetlendirme Egzersizleri Yapın

kuvvetlendirme egzersizi - bel ağrısına ne iyi gelir

Sağlık yararları için egzersiz yapma fikri yeni değil, ancak sorun, birçok birinci basamak hekiminin bel ağrısı hastalarına egzersiz önermemesidir. Bununla birlikte, egzersiz ve kuvvet antrenmanı hem akut hem de kronik bel ağrısının tedavisi için önemli bir bileşendir.

Peki, ne tür bir egzersiz yapmalısınız? "Aşamalı yüklenme" olarak bilinen egzersiz ilkesi kullanılmalıdır. Bu ilke, öngörülen egzersiz için 3 unsur içerir:

– Sıklık (ne sıklıkta)
– Yoğunluk (ne kadar zor)
– Süre (ne kadar)

Aşamalı yüklenme ilkesini kullanarak, bir kişinin maksimum egzersiz potansiyeline ulaşana kadar uyguladığı iş miktarını artırmak için bu üç ilke kademeli olarak manipüle edilmelidir. Ne tür bir aktivite yapıldığı önemli değil, bu prensip kişinin günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme yeteneğini artıracaktır.

Core stabilizasyon egzersizleri bel ağrısını azaltmaya ve gelecekteki bel ağrısı olaylarını önlemeye yardımcı olabilir.

Bel Ağrısı İçin 3 Etkili Egzersiz:

1. Kedi - Deve Egzersizi

kedi deve egzersizi bel ağrısı için

dörtlü pozisyonda başlayın (elleriniz ve dizleriniz üzerinde). Başınızı düz tutun ve dizlerinizi 90 derece bükün. çekirdek kasınızı devreye sokun (göbek deliğinizi omurganıza doğru çekmeyi düşünün) ve aynı anda sağ kolunuzu önünüzde kaldırırken sol bacağınızı doğrudan arkanızdan kaldırmak için hamstring, gluteals ve alt sırt kaslarınızı kullanın. Tüm egzersiz boyunca sırtınızı düz tuttuğunuzdan emin olun. Bu egzersizi her iki tarafta 5 ila 10 kez tekrarlayın.

2. Dirsekler üzerinde plank yapın

bel ağrısına ne iyi gelir plank

ön kollarınız mindere dayalı olacak şekilde yüzüstü yatın ve vücudunuzu kaldırın, böylece önkollarınız ve ayak parmaklarınız üzerinde duracaksınız. Tüm egzersiz boyunca sırtınızı düz tuttuğunuzdan emin olun. Plank pozisyonunu 10 saniye koruyun. Bu egzersizi 5 ila 10 kez yapın. Hazır olduğunuzda, gövdenizi tuttuğunuz süreyi 10 saniyelik artışlarla artırarak yoğunluğu artırın.

3. Kollar yanda köprü yapın

bel ağrısı için köprü egzersizi

Dizleriniz ve kalçalarınız 90 derece olacak şekilde sırt üstü yatın. Avuç içleriniz yanlarda olacak şekilde ayaklarınız yerde düz olsun. Karnınızı devreye sokun ve gövdeniz uyluklarınızla aynı hizaya gelene kadar kalçalarınızı minderden yavaşça kaldırın. Bunun için hamstring ve gluteal kaslarınızı kullanın. Son konumu 3-5 saniye basılı tutun ve 10 kez tekrarlayın.

5. Düzenli Esneme Yapın

bel ağrısı için esneme egzersizleri iyi gelir

Temel esneme egzersizleri, bel ağrısını ve gelecekteki bel ağrısı riskini azaltmaya yardımcı olur. Kasları desteklemenin yanı sıra alt sırt kaslarınızı esnetmeye ve güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bel ağrısı tedavisi için germe ve yogaya bakan bir çalışmada , araştırmacılar her iki aktivitenin de öz bakımdan üstün olduğunu buldular.

Bel Ağrısı için 3 Etkili Esneme:

1. Dizden Göğse Gerdirme

Dizleriniz bükülü ve ayaklarınız yere düz basacak şekilde kendinizi sırt üstü konumlandırın. Ellerinizi sol dizinizin altına yerleştirin ve dizinizi sol omzunuza doğru getirin. Son konumu 5 saniye basılı tutun. Yavaşça başlangıç ​​pozisyonuna dönün ve sağda tekrarlayın.

2. Dizden Göğse Gerdirme (Bilateral - çift Taraflı)

Dizleriniz bükülü ve ayaklarınız yere düz basacak şekilde kendinizi sırt üstü konumlandırın. Ellerinizi iki dizinizin altına yerleştirin ve dizlerinizi omuzlarınıza doğru getirin. Son konumu 5 saniye basılı tutun. Yavaşça başlangıç ​​pozisyonuna dönün.

3. Piriformis Germe

bel ağrısı için piriformis germe

Dizleriniz bükülü ve ayaklarınız yere düz basacak şekilde kendinizi sırt üstü konumlandırın. Sol bacağınızı sağ dizinizin üzerine koyun. İki elinizle sağ dizinizi karnınıza doğru çekin ve son pozisyonu 5 ila 10 saniye tutun. Yavaşça başlangıç ​​pozisyonuna dönün ve sağ tarafta tekrarlayın.

Sonuç Olarak Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel ağrısı yaygın bir durumdur ve bazı durumlarda zayıflatıcı olabilir, bu da hastaları bel ağrısına ne iyi gelir şeklinde aramalara itebilir. Son zamanlarda, bel ağrısı için doğal tedavi arayan insanların sayısında ciddi bir artış oldu. Bunu masaj, egzersiz ve manuel terapi gibi konservatif aramaların yükselmesinden de anlayabiliyoruz. özellikle son zamanlarda manuel terapi de kullanılan kütletme videoları trend videolar listesine girmekte

Bel ağrısı çekiyorsanız, konservatif tedavilerin bir kombinasyonunu kullanmak en etkili sonuçları sağlayabilir. Konservatif tedavi seçeneklerini deneyin. Daha az ağrı ve gelişmiş fonksiyon ile daha sağlıklı bir bel için yolda olun. Unutmayın ağrı kesiciler, sorunu çözmez, sadece erteler ve hatta daha kötü sonuçlara sebep olabilir.

Bu konuda profesyonel destek almak istiyorsanız sitemizin ana sayfasındaki arama barını kullanarak bulunduğunuz ilçeyi yazabilir size yardımcı olabilecek fizyoterapistleri bulabilirsiniz.

Peki sizin bunlara ek olarak bel ağrınızı hafifletmek için uyguladığınız özel yöntemler var mı? Bize bir yorum bırakın.

Görüşler (0) Görüş Ekleyin
0

Genel Skor

0 Görüş

Görüş Yazın
Hızlı Randevu
ÜCRETSİZ DEĞERLENDİRME!
Randevu Talebi Oluşturmak için Bizi Arayın.
Hızlı Randevu